„Vilin-planina“ Jastrebac u „Kosingasu“ Aleksadra Tešića

Proročanstvo babe Dragušle? Šuma, vitezovi, knez Lazar, Kraljević Marko, monah Gavrilo? Horda iz Ada? Tajni red Zmajeva? O čemu se tu radi?

Pripovest tako počinje. Glatko i zavodljivo. Muška priča o spremanju za rat protiv starih zlih sila, a spremaju se Srbi, kod kojih je stara slovenska vera jaka, a u kojih je Izabrani (Marko).

Odmah zaboravite na sve obaveze i čitajte kao u stara dobra vremena, bez prestanka, kradući vreme od noći i jutarnjih obaveza, žudno, kao u detinjstvu, uzbuđeno.

Sile Ada se spremaju u konačni napad, a Gavrilo i Marko (stari kosingas i probuđeni Ratnik iz Proročanstva) kreću po odgovor kako ih pobediti. Na tom putu sreću todorce, vile, vukodlake, oroglava, aždaju, vodene vile, čentavra (raznorazna srpska mitološka bića, tj. sva bića iz srpskih predanja, bajki i jezivih priča).

Čitalac ima priliku da se uživi u svet povezan sa biljem, tlom, Majkom Prirodom, da prolazi kroz sva vrebanja, traganja, iskušenja, borbe, da sluša značajne reči.

Ova knjiga je nalik Tolkinovom „Gospodaru prstenova“. Gavrilo pomaže Marku, Izabranom, da pronađe čuveni čarobni buzdovan Zmajat. Pritom se obojica prijatelje sa narodom koga sreću na putešestviju, spašavaju ih i savetuju. Dok se delovi proročanstva otkrivaju, a stari nehrišćanski srditi zli bogovi žele da unište kosingase, prolazimo kroz splet starosrpskih običaja, praveći neminovne paralele sa mitologijom naroda Zapadne i Južne Evrope.

Gavrilo i Marko su junaci pripovesti, ali i junaci svih sela kroz koja prolaze, jer oslobađaju meštane muka (vampira, raznoraznih drugih čudovišta).

Ovde se bajka i stvarnost mešaju, javljaju se bića ne iz ovog sveta, a možda i jesu „naši“. Dok se nadamo da poslednji napad starih demona neće uspeti (a ovo je tek početak niza romana), autor nas upoznaje i sa mnoštvom toponima iz naših krajeva (Koznik, recimo, spomen, grad uzdaha) ili „vilin-planina“ Jastrebac, modar i safiran.

Fantastična fantastika. Bajkovita mitologija.

Odlična knjiga.

Može vas još zanimati: