Životinjski svet Jastrepca

Prostrani šumski pokrivač uslovio je bogat i raznovrstan životinjski svet. Nekada je u šumama Jastrepca živeo i medved, koji je istrebljen krajem 19. veka.

U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu i danas se čuva jedan primerak prepariranog medveda, za koga stoji zapis da je „poslednji sa Jastrepca“. Odstreljen je 4. 12. 1885. godine, na mestu zvanom Hajdučka glava. Muzeju ga je poklonila kraljica Natalija. Naš veliki prirodnjak dr Josif Pančić, pisao je o divljači Jastrepca: „U ovim gustim šumama živi veliko čislo divljih zverova, koje lovac nigde neće u tolikoj mnogostrukosti naći kao po Jastrepcu, a naročito srna, lisica, zečeva, zlatki, leštarki, a po špiljevitim stenama i medveda, koji se u tim najnepristupačnijim gudurama legu.“

Danas na Jastrepcu ima: srna, divljih svinja, vukova, lisica, jazavaca, divljih mačaka, veverica… Od pernate divljači sreću se: jastreb, soko, sova, detlić, žuna, kukavica, gavran… U atarima sela se mogu sresti pored navedenih i fazani, jarebice, šljuke, grlice, golubovi, slavuj, senice, čvorci, laste, sojke, vrapci, svrake… Od divljači tu borave i jež, tvor, lasica, šumska kornjača, gušteri i zmije.

Lovište Srbijašuma „Veliki Jastrebac“ nalazi se u centralnom delu planine Veliki Jastrebac, u dolini Lomničke reke.

Od Kruševca je udaljeno 20 km, od Niša 30 km, a od Beograda 210 km. Spada u planinski tip lovišta. Leži na nadmorskoj visini od 200 do 1.510 m i zahvata površinu od 29.731 ha.

Gaji se evropski jelen, divlja svinja, srna, zec. U lovištu, u dolini Lomničke reke formirano je istoimeno uzgajalište evropskog jelena i divlje svinje.

Može vas još zanimati: