Zašto bi Jastrebac bio vaš savršeni izbor?

od rizinger

Jastrebac je najšumovitija planina ovog dela Balkana. Odlikuje se obilnom listopadnom i četinarskom šumom i jedinstveno je stanovište belih breza. Najviši vrhovi «Đulica» 1491 m i «Pogled» 1481 m, predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja.


Dovoljno je da ukucate u GPS Jastrebac Lake Resort i vozilo će Vas dovesti do samog srca ulaska u ovaj zamalo pa zaboravljeni raj, čuvenu Planinu iz dela jednog od najvećih srpskih pisaca XX veka Dobrice Ćosića.

Preko mostića i nakon još jedne okuke otvara se pogled na moderni teren za male sportove, jezero i okolo njega brzorastući turistički kompleks, čuven po neverovatno dobroj kako nacionalnoj tako i internacionalnoj kuhinji, prvoklasnom smeštaju, znalačkim izborom vrhunskih autohtonih domaćih vina i velikim pogodnostima koje nudi pri organizacijama kako ekspertskih seminara, škola veština, radionica, tim bildinga i ekskurzija, tako i spektakularnih venčanja i drugih porodičnih radosnih okupljanja.

Jastrebac je najviša planina u blizini Kruševca, do koje se stiže preko sela Golovode, Lomnica i Buci. Prostrana visoravan sa veštačkim jezerom leži na oko 650 m nadmorske visine, a od Kruševca je udaljena 20 km. Jastrebac je vrlo stara planina, koja je postojala još u tercijaru i uzdizala se iz tercijarnog mora kao veliko ostrvo.

Ima izvanredne klimatske uslove (osunčanost tokom cele godine, sveže vazdušne struje i nezagađenu sredinu) i upravo zahvaljujući ovako blagoj klimi i raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje. Predeli Jastrepca atraktivni su za sve ljubitelje prirode – planinare, izviđače, brdske bicikliste…

Može vas još zanimati: