Sećanje na „Veliki kamen“

Razglednica iz 1970. godine prikazuje nam izgled čuvenog restorana „Veliki kamen“, koji se nalazio na samo stotinak metara od tadašnje „Merimine“ vile, danas „Idile“.

Na mestu te popularne krčme danas stojim još samo njen stameni zaštitni znak, veliki kamen i po koji deo još uvek opstalog kamenog zida. Oko kamena od jeseni prošle godine traje izgradnja reprezentativnog Avantura parka, prvog u okrugu.

Planina Jastrebac u okolini Kruševca, jedna je od retko očuvanih šumskih oaza. Preko ove planine ne prolaze savremene saobraćajnice, nema neplanske gradnje. Tako da su i dan danas njene padine, osim pet procenata koje su pod pašnjacima, prekrivene šumom.

Još je Pančić, Jastrebac nazvao najšumovitijom planinom u Srbiji. Odlikuje se stoletnim  listopadnim šumama, ali u višim predelima i zavidnim primercima četinara. Jedinstveno je stanište kod nas belih breza koje su karakteristične samo za Sibirske krajeve.

Bukva dominira Jastrebačkim obroncima. Brzo osvaja prostor i to je na primeru ove planine najočiglednije.

Od gotovo ekološke katastrofe polovinom dvadesetog veka do danas je mnogo urađeno na njihovom obnavljanju. Srbija sa 30 procenata površine pod šumom zadovoljava svetski prosek. Mada je potrebno još 20 do 30 godina da se dostignu optimalni kapaciteti.

Može vas još zanimati: