Poslednji medved sa Jastrepca na izložbi „Priča o nama”

od rizinger

Posetioci na izložbi imaju priliku da vide neke od najatraktivnijih prirodnjačkih eksponata, koji su deo značajnog istorijskog ili naučnog nasleđa. Među njima je i primerak poslednjeg medveda sa Jastrepca kog je 1885. godine ustrelio kralj Milan Obrenović.

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu predstavljena je izložba „Priča o nama” kojom se obeležava 125 godina postojanja Prirodnjačkog muzeja u našoj prestonici, autorke dr Aleksandre Maran Stevanović, muzejske savetnice. Ona je govorila o značaju postavke koja će moći da se vidi do 15. aprila, a publici su se obratili i dr Boris Ivančević, šef Biološkog odeljenja, i Srđan Obrenović, predstavnik Erste banke. Moderator je bila Aleksandra Savić, muzejska savetnica.

Izložba obuhvata četiri celine – „Kabinet retkosti” (kratka istorija prirodnjačkih zbirki), „Iz arhive Prirodnjačkog muzeja”, „Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja” i „Savremeni period muzeja”. U okviru druge i treće celine, na popularan način, publici se predstavljaju značajni događaji i ličnosti koji prenose poruke iz prošlosti: o putovanju ovog muzeja kroz vreme i prostor, kroz različite državne, političke, ekonomske, društvene i muzejske okolnosti. Svojevrstan kraj izložbe – „Quo vadis?” sa kartom izdvojenih evropskih i svetskih muzeja u slici bez reči prikazuje viziju današnjih muzealaca i to čemu streme i čemu se nadaju.

Posetioci će na izložbi imati priliku da vide neke od najatraktivnijih prirodnjačkih eksponata, a koji su deo značajnog istorijskog ili naučnog nasleđa. Među njima su primerak poslednjeg medveda sa Jastrepca iz 1885. godine, trofejni rogovi argali ovna iz 1897, ulovljenog tokom ekspedicije po Tjanšanu (Mongolija), džinovski amonit, izumrli glavonožac iz Đerdapske klisure, neobične fosilizovane školjke koje nemaju svoje potomke u savremenoj fauni…

U „učionici“ sa sisarima sa leve strane je ogroman medved. Poznat je i kao „poslednji medved sa planine Jastrebac“. Odstrelio ga je kralj Milan Obrenović. Odstreljen je 4. decembra 1885. godine na Hajdučkoj glavi, u ataru sela Dudulajce. Taksidermija je izrađena u čuvenoj bečkoj kraljevskoj preparatorskoj radionici Eduarda Hodeka i bila je poklon srpskom kraljevskom dvoru.

Ovaj primerak je dugo stajao u holu Starog dvora dinastije Obrenović u Beogradu i bio je nemi svedok ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage. Posle njihove smrti, taksidermiju je muzeju poklonila kraljica Natalija, majka kralja Aleksandra.

Može vas još zanimati: