Kamp za mlade, obolele od dijabetesa na Jastrepcu

Na Jastrepcu je Društvo za borbu protiv šećerne bolesti iz Kruševca organizovalo prvi kamp za mlade, koji boluju od dijabetesa

Tokom sedmodnevnog druženja oni će steći dovoljno znanja i iskustava za dalji život bez komplikacija koje ova bolest može da prouzrokuje.

Pripremili Gorana Mladenović i Bratislav Kostić (RTS)

Ovde pogledajte čitav video prilog: 

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2018/07/05/11841956/dijabetes-…

Tridesetoro mladih će posle predavanja i radionica sa lekarima, razgovora sa starijim osobama koje se godinama uspešno nose sa dijabetesom, pokrenuti udruženja i postati lideri, posebno u manjim sredinama gde o šećernoj bolesti retko govore čak i porodice sa ovim problemom.

Desetogodišnji Lazar provešće sa odraslima dan, dva kako bi se pripremio za svoj prvi kamp na Goču.

Lazar Lapčević iz Kruševca kaže: „Kruševačko društvo za borbu protiv šećerne bolesti prepoznalo je potrebu za obrazovanje mladih, posebno onih koji ovu bolest dobiju posle osamnaeste godine“.

Latinka Milojević, predsednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kruševac ističe: „Izuzetno je važan režim ishrane na kampu, sa kojim je upoznato osoblje kuhinje“.

Dijabetes od koga boluje svaki deseti stanovnik u Srbiji ne treba da bude hendikep u životu. Zato je rad sa mladima i decom neophodan, kako bi shvatili da njihova bolest nije prepreka za dalji život, studije, zapošljavanje i planiranje porodice.

Može vas još zanimati: