Kako hodati po Jastrepcu

Markirana staza od Jastrebac Lake Resorta preko Planinarskog doma na Jastrepcu do Bele stene ide preko Sokolovog kamena.

Ovde je ta staza korišćena za silazak. Uspon je dolinom Bele reke, zatim grebenom Dorinog laza do Velikog Letovišta 1094, gde smo se uključili u markiranu stazu, koja sa te strane (od sela Slatine) ide ka Beloj steni. 

Izvor: https://sr.wikiloc.com

Od doma se može putem pored doma, između kuća, ili glavnim putem ispod doma, nizbrdo do mosta (jedinog između jezera i doma). Dalje se ide dobrim putem pored reke 1200 metara, a onda se pređe reka i hvata greben Dorim laz. Posle 200 metara se preseca veći put i nastavlja uz greben. Puta nema.

200 metara od presecanja puta, se nailazi na stari strmi put, koji se nama ubrzo izgubio pod snegom i ostrugom. Dorin laz se odavno ne koristi za uspon, pa je pitanje kakav je uspon u leto kad krene vegetacija, ali mi po snegu nismo imali problema. Nastavili smo gotovo pravolinijski, uz stalni uspon, do Velikog Letovišta (što je takođe greben), i dalje markacijom do Bele stene 1256. Pred Belu stenu uspon je oštriji, pa tu postoji serpentina koja se ne vidi na treku, al postoje markacije i treba biti uporan u njihovom traženju. Posle izlaska na vrh i silaska, ide se markacijama levo (gledano sa vrha), i to je odlično obeležena i korišćena staza.

Osim ispred Kote, u stalnom je padu. Trek ne svraća na Sokolov kamen, ali je on 20 metara od staze i stavljen je WPT. Posle se jednom serpentinom silazi do vidikovca, a drugom nastavlja prema Partizanskoj tehnici i Dobroj vodi (Mirčetova česma) – što je jedina pijaća voda na stazi. Odatle je još 20-ak minuta putem do Doma. AKO KORISTITE TREK INVERZNO, treba se samo držati markacije, i pravo iznad Mirčetove česme i puta iznad izvora uhvatiti markaciju. Za silazak sa Letovišta niz Dorin laz koristite trek i ne silazite sa grebena. Na stazi Bela stena – V. Letovište, vrh V. Letovište je ispred jelaka 5 metara. Možete se odvojiti i ranije ulevo izohipsom pre blagog uspona.

Vremena u zimskim uslovima (a slično je i u letnjim): Dom- V.Letovište 1.45, V.Letovište – Bela stena 0.45, Bela stena- Pl. dom 1.40 Ukupno 4.5, plus pauze po želji. Dužina: 10 km, uspon: 740mnv

NAPOMENA: Jastrebac je jedna od najšumovitijih planina Evrope, pa tako nema orijentira i zato bez GPSa, karte i kompasa, ali prvenstveno bez iskustva i informacija se ne treba odaljavati od markacija. 

Može vas još zanimati: