Biser planine Jastrebac – čišćenje jezera za zaštitu od poplava i obnovu turizma (RTS)

od rizinger

Iako je jezero na Jastrepcu očišćeno pre pet godina, ponovo se radi na njegovoj sanaciji. U preduzeću „Srbijavode“, koje finansira radove zajedno sa kruševačkom gradskom upravom, planiraju da trajno reše problem odbrane od poplava. Uređenje jezera je od velikog značaja i za turizam tog kraja. Pripremio Dragoslav Gogić.

Tokom bujičnih poplava ove godine naneto je 23.000 kubika mulja i tenje u jezero. Uporedo se otklanja i šteta koja je nastala na bedemima oko akumulacije.

Procenjeno je da radovi traju 20 radnih dana. Sve zavisi od vremenskih uslova ali krajnji rok za završetak radova biće 1. novembar ove godine„, kaže Aleksandar Lazarević, direktor „Aleks gradnje“.

Čišćenjem jezera od erozivnog materijala koji je nanela bujica štite se od poplava sva podjastrebačka sela u slivu Lomničke reke.

Predviđeno je da se iz budžeta, u narednom periodu izvrši dogradnja još tri brane na vodotocima koji se nalaze iznad ovog jezera: na Beloj i Lomničkoj reci i Sokolovici i da se izvrši rekonstrukcija tri postojeće brane koje se tu nalaze„, navodi Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Kruševca.

Mnogi jezero nazivaju biserom planine Jastrebac. Stariji Kruševljani pamte vreme kada su se sedamdesetih godina prošlog veka kupali na njemu.

Voda je bogami bila malo sveža, morao si da se pripremiš za ulazak u jezero, jer voda nije kao pored Morave, ipak je to planinsko područje gde je 500 metara nadmorske visine„, seća se Radovan Tomašević.

Akumulacija je stvorena za mesec dana 1960. godine – to su učinili Kruševljani na omladinskoj radnoj akciji. Punih šest decenija to jezero je turistička atrakcija Srbije.

U okviru rekonstrukcije Turističkog centra na Jastrepcu urediće se dve plaže. Jedna za decu a druga za iskusne plivače sa skakaonicom, gde je dubina jezera 6 metara.“

Može vas još zanimati: