„Predstojeću svetsku kataklizmu“ će preživeti samo oni koji žive ispod tri planine

Na Balkanu ima mnogo samozvanih vidovnjaka i iscelitelja koji koriste lakoveran narod. Mnogi od njih su se na taj način obogatili, ali retko ko je stekao svetsku slavu svojim navodnim moćima.

To je ipak pošlo za rukom jednom Hrvatu – Josipu Grbavcu poznatom kao Braco. Njega za pomoć mole čak i holivudske zvezde, a jedna od najpoznatijih njegovih klijenatkinja je supermodel Naomi Kempbel.

Iako je magistrirao ekonomiju u Zagrebu, Josip je rešio da se bavi nečim drugim. On je bio učenik srpskog „iscelitelja“ Ivice Prokića iz Kragujevca. Prokić se preselio u Zagreb i tu su se njih dvojica upoznali.

Prokić je negde u osvit rata u SFRJ shvatio da „ima nesvakidašnji dar s neba“, koji mu je navodno poklonilo Sunce pogodivši ga svojom zrakom u skočni zglob. Nije ni čudo što je Srbin stalno šetao sa kilogramom zlata na sebi, kad je tvrdio da mu to daje moć da im gleda budućnost iz ogledala.

Prokić je, verovatno po uzoru na čuvena Kremanska proročanstva, predvideo da će „predstojeću svetsku kataklizmu“ preživeti samo oni koji žive ispod tri planine: Avale iznad Beograda, Medvednice iznad Zagreba i Jastrepca iznad Kruševca.

Osnovao je pokret, a njegov glavni sledbenik je bio Grbavac. Prokić je govorio da je on prvi zagrebački prorok, da je sam Nostradamus predvideo njegov dolazak kao čoveka koji će da „vodi jednu od narednih civilizacija“, i da je on zbog toga „više od čoveka“.

Ipak, Srbin nije dugo uživao u slavi. Pod sumnjivim okolnostima je sredinom devedesetih nestao u okeanu u Južnoj Africi. Njegova misteriozna smrt i dalje je nerešen slučaj, a postoje tračevi da je on to inscenirao, kako bi pobegao od tajkuna sa kojima je imao neke finansijske probleme.

Može vas još zanimati: