Planina breza i netaknute prirode

Mnogo je razloga zašto doći na ovu planinu i potražiti na njoj spas od gradske buke, gužve i posla. Priroda kao stvorena za planinare, za one koji vole da šetaju, ali i za sve one koji vole dobru i zdravu hranu…

U centralnom delu Srbije, nekih dvadesetak kilometara od Lazarevog grada Kruševca nalazi se planina Jastrebac. Meštani ovih sela bi vam ovako objasnili: “Do Jastrepca se dolazi od Kruševca, preko sela Golovode i Lomnice“. Vredi se uputiti ka ovoj planinskoj lepotici prema kojoj je priroda bila zaista izdašna i širokogruda. Podarila joj je mnogo toga. Obilje lekovitog bilja, razne vrste pečuraka, a pre svega prirodu u kojoj se zaista može uživati. Mnoštvo planinskih staza koje sa pravom nose ime staze zdravlja, potoke i izvore bistre vode.

Jastrebac može posebno biti ponosan na šume sa brezama (ovde je zaštićeni rezervat). Ko voli paraglajdere ili vožnju biciklom kroz šumu ovde će baš uživati.

Za planinare i one koji to nisu

Najviši vrhovi ove planine su „Đulica“ (1491m) i „Pogled“ (1481m) i oni predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja. Ovi vrhovi izuzetno su zanimljivi planinarima. No, i oni koji nisu naklonjeni ovoj disciplini na Jastrepcu mogu zaista uživati. Mnogo je toga što će privući njihovu pažnju i doprineti da im ovde odmor ostane u lepom sećanju. Turisti koji se baš ne oduševljavaju dugim penjanjem do planinskih vrhova uživaće u šetnji šumom pokraj brojnih potoka i izvora. Kako Jastrebac obiluje vodama turisti u rečicama i potocima mogu pronaći i rakove, slobodne pastrmke što samo potvrđuje da su na ovoj planini izuzetno čiste vode.

Ono sa čim će se svaki meštanin pohvaliti sigurno je zaštićeni rezervat breze, mada Jastrebac obiluje i listopadnim i četinarskim šumama koje su prava banja čistog vazduha. Mnogo je razloga zašto doći baš na ovu planinu. Turistima je ona zanimljiva ne samo zimi već i leti kada se mogu osvežiti uz veštačko jezero na samom ulasku na planinu.

Vredi doći i preporučiti drugima

Turisti imaju dosta mogućnosti i alternativa gde odsesti na ovoj planini. Graditelji, turistički radnici potrudili su se da naprave izuzetan spoj tradicionalnog i modernog u zavisnosti naravno od toga šta posetioci odaberu.

Turistički kompleks Jastrebac Lake Resort nalazi se na 480m nadmorske visine i raspolaže sa dobrim smeštajnim kapacitetima. Hoteli „Trajal“ , i „Idila“ vrlo su skladno uklopljeni u sam ambijent Jastrepca.

Ono što je za svaku pohvalu je činjenica da i pored hotela koje prate savremene trendove izgradnje nije narušen prirodni ambijent. Da se ovde vodi računa o tome pokazuju i brojni objekti koji su izgrađeni u tradicionalnom stilu gde preovlađuje narodno graditeljstvo.

Naravno, vodilo se računa da budu zadovoljeni svačiji ukusi i potrebe. Na Jastrepcu ima i sportskih terena, dečijih igrališta, kao i jedan od najatraktivnijih Avantura parkova Balkana.

Ne zaboravimo i kuhinju koja na ovoj planini u restoranima, hotelima, odmaralištima odiše duhom tradicije i zdrave hrane.

Vredi ovde doći, odmoriti se, upoznati ljubazne domaćine i vratiti se u svakodnevnicu sa lepim utiscima. I naravno doći ponovo…

Može vas još zanimati: