Letnji šarm najšumovitije planine Balkana

Planina Jastrebac nalazi se u središnjem delu Srbije oivičena Kruševačkom kotlinom i Jankovom klisurom i predstavlja prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja. Meštani okolnih sela kažu da je privilegija živeti na potezu od tvrđave Gradac do Ribarske banje.

Pripremili: Dragoslav Gogić, Dejan Ristov i Dejan Janković (RTS)

Video prilog pogledajte na ovom linku: https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2021/07/12/18781671/Jastrebac-120721.mp4

Mnogi naši sugrađani pamte vreme od pre 4 i više decenija kada je Jastrebac tokom cele godine bio pun turista. Na samo dvadesetak kilometara vožnje od Kruševca stiže se do ovog bajkovitog mesta.

Mi smo plivački klub „11. april“ iz Beograda i došli smo ovde malo na jezero da se malo odmorimo od teških i napornih treninga„, kaže Jana Obradović iz Beograda.

Ne mogu da kažem da bilo koja planina ima ovo što Jastrebac ima. Vi imate ovde mogućnost da provedete i aktivno odmor, a i da realno samo odmorite u bilo kojoj hladovini, pored reke„, ističe Snežana Tošović iz Kruševca.

U okviru Jastrebac lejk rizorta adaptirani su hoteli, izgrađen avantura park sa veštačkom stenom i zip lajnom, uređeno kupalište, obeleženo preko 150 kilometara pešačkih staza do obližnjih planinskih vrhova.

Jastrebac izdvaja od drugih planina to što je kao što znamo najšumovitija planina na Balkanu. Ima dosta reka, dosta potoka, dosta izvora i pored ove žege ljudi dolaze ovde da se rashlade„, kaže Mića Tripković, Planinarski dom „Žarko Žarić“ na Jastrepcu.

„Oba hotela koja imamo u našem rizortu popunjena su sve do oktobra meseca. Imamo goste sa severa Srbije; Subotica, Kikinda, imamo sa juga Srbije, sa istoka, sa svih strana, a počeli su da dolaze i strani turisti“, navodi Vladica Milutinović, upravnik „Jastrebac Lake Resort“.

Jastrebac je vazdušna banja, osunčan cele godine. Blaga klima i vidikovci mame izletnike da se prošetaju do Mečijih stena, Naupara, Srndalja ili starih mlinova na Lomničkoj reci. Jastrebac je prepoznatljiv po Beloj steni, Zmajevcu, Sokolovom kamenu, Košutinom viru, čika Belijevoj kolibi i Brezjaku. Simbol ove planine je jezero izgrađeno na centalnom Jastrebačkom platou šezdesetih godina prošlog veka.

Može vas još zanimati: