Leo Martin – vratio se Lav na Jastrebac

Veličanstveni bard srpske, jugoslovenske i svetske zabavne muzike, vokal jedinstvene i lako prepoznatljive boje glasa i najprefinjenije intonacije, kome se svojevremeno i veliki Tom Džons

(„Dilajla“, „Grin, grin gras of houm“…) duboko naklonio – Miloš Jović, u narodu znan i kao Leo Martin, svoje dane „velikog odmora“ proveo je, uz svoju divnu gospu Vasju (reditelj na bugarskoj nacionalnoj televiziji) na, u ovo doba godine, svakako najpitoresknijoj planini Balkana – Jastrepcu.

Naš Odisej se zapravo, samo vratio sa prilično dugog životnog puta u svoj širi duhovni zavičaj, jer rođen je 1942. godine blizu Blaca, u selu Kaševar, direktno naslonjenom na padine Jastrepca, sa „one druge strane“.

Blag i neposredan, bezuslovno i zauvek odan umetnosti i Vasji, jedan od pionira uvođenja progresivnih soul i ritam i bluz elemenata u popularnu muziku s kraja ’60-tih, legendarni Leo otkriva nam i retko spominjanu činjenicu da je na svim svojim pesmama duvačke solo deonice sam odsvirao – na nekoliko različitih instrumenata (klarinet, flauta, saksofon…). On je od onih najređih plemenitih kraljeva čije delo kroz vreme postaje sve grandioznije. Kao gost čuvenog kruševačkog restorana „Bagdala“ prihvatio se čak, na kratko, nenadano i mikrofona, i prijatelje i slučajne goste počastio sa dva svoja najveća hita: „Ja te volim“ i „Odiseja“.

Može vas još zanimati: